Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz. Günlük yaşamda kaygı duymak her ne kadar normal olsa da, dozunda bir aşırılık mevcutsa o zaman tıbbi bir hastalıktan söz edebiliriz.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun temel özelliği değişik konu, kişi ve etkinliklerle ilişkili olarak duyulan süreğen, dirençli bir endişe ve kuruntulardır. Kişi anksiyeteyi sanki kötü bir haber alacakmış, bir felaket olacakmış gibi nedeni belli olmayan bir huzursuzluk, sıkıntı ve endişe duygusu olarak yaşayabilir. Yaygın Anksiyete Bozukluğunda duyulan kaygının, sağlıklı ve olağan kaygıdan daha sık, yaygın ve süre açısından daha uzun sürer. Yaygın Anksiyete Bozukluğu olan kişi kaygısını kontrol etmekte güçlük çekebilmektedir.
Israrcı endişe, evham ve kuruntulara Sinirlilik, Tahammülsüzlük, Huzursuzluk, Heyecan, Uykusuzluk gibi bedensel belirtiler eşlik edebilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu tanısı psikiyatri uzmanı muayenesi sonrası konulabilir. YAB belirtilerine neden olan tıbbi durumlar açısından değerlendirme yapıldıktan sonra YAB tanısı konulabilir.
İstatistiklere göre, anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Aşırı korumacı tavırla büyütülmüş çocuklarda, çevresinden hep olumsuz tepkiler alan ve sindirilmiş kişiliklerde anksiyeteye daha sık rastlanılmaktadır.
Çocukluk çağında yaşanılan olumsuzluklar, travmalar ve mutsuzluklar arttıkça anksiyete riski de eş zamanlı olarak artmaktadır. Bunun yanı sıra ailede ya da akrabalarda anksiyete görülmesi riski artırır. Çünkü genetik geçiş bu rahatsızlıkta mümkündür.
Klavuzlarda birinci sırada tedavi İlaç tedavisidir. Yapılan son çalışmalar ilaç tedavisi + psikoterapi’nin en etkili tedavi olduğunu belirtmektedir.
Not: Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi için: 0422 211 71 33 | 0538 258 05 10 numaralarımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Hasta danışmanlarımız, arama taleplerinize en kısa süre içerisinde dönüş yapmaya özen göstermektedir. Durumunuzun aciliyet içerdiğini düşünüyorsanız, 0422 211 71 33 | 0538 258 05 10 çağrı merkezi hattımızdan bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Turgut Özal Bulvarı, Şehit Subutay Sükut Sk. Miraç Sitesi (Villaları) No:4/B Yeşilyurt Malatya